Kawa niejedno ma imię, czyli jak nie zwariować w cafeterii...

Portugalczycy, podobnie jak Włosi czy Hiszpanie słyną z miłości do kawy i podają ją na wiele sposobów. Poniżej krótka ściąga, jak się nie pogubić, gdy mamy ochotę na dawkę kofeiny.




Café/ Bica – czyli kawa podawana w małej filiżance, tak jak włoskie espresso (w związku z tym, że w świadomości Polaków słowo espresso zakorzeniło się już dość mocno, dla uproszczenia będę w tym wpisie go używać). Jest to kawa bardzo mocna i aromatyczna. Ten rodzaj jest najczęściej pijany przez Portugalczyków. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.

Żeby było ciekawiej, można sobie to café urozmaicić, prosząc: café cheio – z większą ilością wody niż zazwyczaj, jest więc nieco słabsze niż standardowe lub café curto – espresso „krótkie”, z małą ilością wody, jeszcze mocniejsze niż to zwyczajne, prawdziwy shot kofeinowy.

Prawdziwy smakosz może jeszcze poprosić o chávena fria – kawę w zimnej filiżance lub chávena escaldada – kawę w bardzo gorącej filiżance, w zależności od swojego ulubionego rytuału.

Ehh, już na etapie małej czarnej można się pogubić. Chcecie więcej? Proszę bardzo:

Cafe pingado – espresso z odrobiną mleka, dla miłośników nieco łagodniejszej odmiany kawy

Abatanado – to chyba najbliższy nam sposób podawania tego napoju, ponieważ jest to po prostu klasyczna czarna kawa w dużej filiżance. Wielu z nas, mając na myśli kawę widzi właśnie abatanado, dlatego trzeba uważać, ponieważ dla portugalskiego kelnera café to zawsze będzie mała kawka, espresso i taką właśnie nam poda, nie zważając na to, że my co innego mieliśmy na myśli ;)

Meia-de-Leite – klasyczna kawa z mlekiem (połowa mleka/ połowa kawy)

Galão – kawa z dużą ilością mleka, podawana w wysokiej szklance. Przez Portugalczyków jest najczęściej pijana rano, do śniadania. Smakuje doskonale z ciasteczkiem lub torradą

Café duplo – tylko dla posiadaczy „serca jak dzwon”, gdyż jest to podwójna dawka piekielnie mocnego espresso
Descafeinado – kawa ze zmniejszoną ilością kofeiny
Carioca – tak zwana druga kawa, czyli te same ziarna zaparzone po raz drugi. Po przygotowaniu espresso nie usuwamy kawy z podajnika, ale ponwanie przepuszczamy przez niego wodę. W ten sposób powstaje kolejna filiżanka, tym razem nieco słabszej kawy.
Café com cheirinho – kawa z zapaszkiem, czyli dodatkiem alkoholu np. mocnej aguardente

Jak widzicie, w Portugalii każdy miłośnik kawy znajdzie coś dla siebie.
Dla mnie bica nie ma sobie równych, a którą Wy lubicie najbardziej?



Komentarze

Publikowanie komentarza