8 trunków, które trzeba spróbować będąc w Portugalii

„Portugalczycy piją porto, więc ja także w Portugalii będę pił porto” – to zdanie na głos lub w myślach wypowiada większość Polaków przed pierwszym wyjazdem do Portugalii. Bo to chyba jasne – jeśli PORTUgalia to na pewno PORTO, a potem długo długo nic. I na miejscu niespodzianka, bo okazuje się, że najpierw jest wiele innych trunków, a porto dopiero na końcu – w barze dla turystów.
Bo porto od początku było produktem eksportowym, wysyłanym do Wielkiej Brytanii, a później dalej i na stołach zwykłych ludzi raczej się nie pojawiało. W małych wioskach Alantejo, czy Minho raczono się  lokalnym winem, produkowanym w adedze za rogiem. I tak jest do dzisiaj.
Portugalczycy są amatorami wytrawnego wina – białego i czerwonego. I takie pijają na co dzień, do posiłków. Ale gama produkowanych przez nich alkoholi jest znacznie szersza, i jak można się domyślać, na porto się nie zamyka.
Poniżej małe zestawienie, prezentujące co warto spróbować na wakacjach w Portugalii. Większość trunków nie jest dostępna w Polsce, ale powoli się to zmienia. 

1. Vinho verde (tzw. wino zielone)
Młode, lekkie, musujące, idealne na letni upalny dzień. Pochodzi z regionu Minho. Doskonale orzeźwia, pasuje do przekąsek (ser i oliwki – pycha!), czy do dań rybnych i owoców morza. Co ciekawe, vinho verde wcale nie jest zielone. Nazwa nawiązuje do jego młodości i świeżości, a nie koloru. Coraz częściej  spotykane w Polsce.


Źródło: aveledaportugal.pt
 
2. Ginjinha (lub ginja)
Nalewka wiśniowa, produkowana głównie w Estremadurze. To region o długiej tradycji uprawy drzew owocowych. Ginja jest bardzo słodka, pijana z niewielkich kieliszków, często z wisienką w środku. Najlepiej smakuje pod kościołem św. Dominika w Lizbonie, albo w Obidos (tutaj pije się ją z czekoladowych kubeczków). 

Źródło: portugaltravelguide.com

3. Moscatel de Setubal
Złoty napój bogów. Mocny (18-20%), bardzo słodki, z lekkim miodowym posmakiem. Podobno właśnie na Setubalu wytwarza się najlepszy muskat na świecie. Produkowany z winogron odmiany moscatel (minimum 2/3 zawartości). Jego barwa jest głęboko bursztynowa, do smaku przebijają się  aromaty kandyzowanych skórek cytrusów oraz suszonych moreli. I jeszcze jedno. Choć dla mężczyzny największą słodyczą powinna być kobieta – polecany nie tylko Paniom. Panowie odnajdą w tym muskacie posmak godny wiekopomnych miodów pana Zagłoby . Warto spróbować!

Źródło: sobrevinhoseafins.com


4. Poncha

Przysmak z Madery, na bazie alkoholu z trzciny cukrowej i soków owocowych. Więcej na jej temat przeczytacie tutaj.






5. Aguardente
Coś dla wielbicieli mocnych wrażeń. Tutejszy bimber, oczywiście z winogron. Dokładnie ze skórek (nic nie może się zmarnować!). Pijany najczęściej przez starszych panów na zakończenie posiłku, tzn.  po kawie. 

  
Źródło: wikipedia

6. Sangria branca
Czerwona hiszpańska sangria jest powszechnie znana. Portugalczycy upodobali sobie zaś jej białą odmianę. Biała sangria najlepiej smakuje na plaży, bardzo mocno schłodzona, oczywiście z dodatkiem białych owoców, jasnego likieru (np. migdałowego amêndoa amarga), mięty i dużej ilości lodu. Niezastąpiona w walce z upałem. Dla snobów jest też wersja luksusowa – sangria de espumante, czyli z szampanem ;)

Źródło: grafe-e-faca.com

7. Licor Beirão
Coś dla wielbicieli ziołowych nalewek. Pochodzi z centralnej Portugalii, z okolic Coimbry, tam też jest najczęściej pijany. Jego recepta to oczywiście tajemnica, wiadomo jedynie , że jest zrobiony z podwójnej destylacji nasion i ziół 12 roślin z całego świata, w tym Malezji, Brazylii i Tajlandii. Należą do nich między innymi naturalnie lecznicze i  o silnym aromacie: eucaliptus, cynamon, rozmaryn. Nasze babcie także wiedziały, iż odpowiednia kombinacja ziół oraz alkoholu nie tylko smakuje ale i w potrzebie leczy, że kuruje zarówno ciało, jak i koi duszę …


Źródło: wikipedia

8. Jeropiga
Najlepiej smakuje w jesienne deszczowe wieczory, z dodatkiem pieczonych kasztanów. To taka uboższa siostra porto. Produkuje się ją bardzo podobnie, dolewając mocniejszego alkoholu do moszczu winnego. Dzięki temu jest słodka i mocniejsza od tradycyjnego wina. 

Źródło: vortexmax

A Państwo? Czego się napiją? 



Komentarze